skapa egen hemsida

Så skapar du en hemsida för ditt företag

En bra hemsida är A och O för ett företag. Den gör att ditt företag får exponering hos potentiella kunder i sökresultaten när de söker efter tjänster och/eller produkter som ditt företag erbjuder. Givetvis är det då viktigt att de potentiella kunderna får ett bra intryck av ditt bolag när de besöker hemsidan. De senaste årens tillskott av diverse hjälpmedel har lett till att det har blivit så pass enkelt att skapa sin egen hemsida att vi anser det är något alla företag bör göra.

En bra hemsida är A och O för ett företag.

Men hur skapar man en hemsida? – Du kan luta dig tillbaka, vi kommer nu förklara steg för steg hur du går tillväga.

Steg 1 – Välj ett webbhotell

Det första vi anser att du bör göra är att välja ett webbhotell. Eftersom de flesta företag inte vill och/eller inte har möjlighet att erhålla en egen offentlig webbserver där de kan lägga upp sin hemsida använder sig de flesta av ett webbhotell för detta ändamål. Det finns både gratis webbhotell och de som kostar pengar. I de flesta fall erbjuder avgiftsbelagda webbhotell mer avancerade och säkrare tjänster samt bättre support än gratisalternativen.

Dessa frågeställningar bör du ta ställning till inför ditt val av webbhotell:

  • Vilket webbpubliceringssystem (Web Content Management System, WCMS) vill du använda?
    • Ett webbpubliceringssystem är ett verktyg som förenklar hanteringen och publicering av innehåll på en hemsida. Webbsidorna redigeras vanligen via ett webbgränssnitt och användaren behöver inte ha några kunskaper i programmering eller webbdesign. Flera webbhotell erbjuder sina egna webbpubliceringssystem. Det mest använda webbpubliceringssystem är dock WordPress. WordPress är lättanvänt och det går snabbt att utveckla en hemsida med hjälp av verktyget då det går att ladda ner färdiga teman som du ofta med enkelhet kan justera så det passar ditt företag. Flertalet webhotell erbjuder sina kunder “one-click installer” av WordPress, vilket gör det enkelt för dig att komma igång. Om du är intresserad av att använda WordPress som ditt webbpubliceringssystem är vår rekommendation att säkerställa att din leverantör erbjuder “one-click installer” av WordPress.
  • Priset
    • Om du är ett nystartat företag eller planerar att starta ett företag kanske försäljningen inte har tagit fart innan du står inför valet att välja webbhotell, därför är det viktigt att ta reda på hur mycket de olika webbhotellen kostar och hur betalningen sker (dvs. månadsvis eller årsvis).
  • Support
    • En av de allra viktigaste punkterna att beakta inför valet av webbhotell är vilken support leverantören erbjuder och vad den kostar. När du bygger en hemsida kan det dyka upp många tekniska frågor, särskilt om du gör det för första gången. Vår rekommendation är därför att välja ett webbhotell som har bra online-support (telefon, e-post och/eller chat) och/eller har ett bra utbud av guider.

Det är med fördel först i samband med Steg 2 nedan som du blir kund hos ett webbhotell.

Steg 2 – Köp ett domännamn

När du har bestämt dig för vilket webbhotell du vill arbeta med är det dags att köpa ett domännamn. Domännamn är den adress som besökarna anger i sin webbläsare för att komma fram till din hemsida (t.ex. “www.drivabolag.com”). Ett domännamn köps enklast hos det webbhotell du avser att använda, det är också hos webbhotellet du kan se om just det domännamn du vill ha är ledigt.

Varje domän ligger under en toppdomän (den sista delen i webbadressen). För “www.drivabolag.com” är toppdomänen således “.com”. Om du ska nå ut till en svensk publik är vår rekommendation att du i första hand väljer “.se” eller “.com”. Om dessa skulle vara upptagna och du fortfarande vill ha samma domännamn kan du också använda “.nu”, “.net” eller “.org”. Om du vill nå ut till en global publik rekommenderar vi i första hand “.com” och i andra hand “.net” eller “.org”.

.COM .SE ELLER .NU?

Steg 3 – Börja skapa din hemsida

När du har köpt ett domännamn hos ett webbhotell är det dags att börja bygga din hemsida. De flesta webbhotell har bra guider och/eller support som hjälper dig med hur du kommer igång och installerar ett webbpubliceringssystem (se ovan för förklaring).

Scroll to Top