Soliditet

Vad är soliditet?

Soliditet är ett nyckeltal som anger hur stor andel (i procent) av ett företags tillgångar som är finansierade med eget kapital. De tillgångar som inte är finansierade med eget kapital finansieras av främmande kapital, vilket normalt består av lån och leverantörskrediter. Nyckeltalet ger oss en bild av hur beroende företaget är av främmande kapital samt hur mycket aktieägarna skulle erhålla vid en konkurs.

Nyckeltalet beskriver i första hand ett företags långsiktiga stabilitet och betalningsförmåga, jämfört med kassalikviditet som beskriver betalningsförmågan på kort sikt. Huvudregeln är att ju högre soliditeten är, desto större är ett företags långsiktiga förmåga att betala sina skulder och motstå förluster. Vid låg soliditet, dvs. att det egna kapitalet är lågt i förhållande till företagets övriga skulder, minskar den långsiktiga betalningsförmågan vilket kan leda till att möjligheten till att lån upp nytt kapital minskar. Generellt innebär således en lägre soliditet en sämre motståndskraft mot eventuella motgångar och förluster, vilket innebär en högre finansiell risk.

När en bank beviljar en kredit kan en eller flera kreditrestriktioner (från engelskans covenants) skrivas in i avtalet. Låntagaren måste då löpande redovisa och följa dessa kreditrestriktioner för att inte riskera att:

  • krediten sägs upp;
  • ytterligare säkerheter krävs;
  • extra amorteringar behövs göras; och/eller
  • medel ska sättas in på spärrade konton.

Soliditet är ett nyckeltal som ofta förekommer i kreditavtal i form av kreditrestriktion.

Så beräknas soliditet

Ett företags soliditet beräknas genom att dividera det egna kapitalet med balansomslutningen (totala tillgångar eller summan av eget kapital och skulder).

Soliditet = Eget kapital / Balansomslutningen

Om obeskattade reserver redovisas separat från eget kapital beräknas nyckeltalet genom att dividera justerat eget kapital med balansomslutningen. Justerat eget kapital omfattar eget kapital plus obeskattade reserver (justerat för den latenta skatteskuld som betalas om/när de tas ut för beskattning).

Soliditet = Justerat eget kapital / Balansomslutningen

Justerat eget kapital = Eget kapital + (Obeskattade reserver * (1 – skattesatsen)

Hur ökar soliditeten?

Soliditeten kan endast ökas om:

  • Genererad vinst återinvesteras i företaget, dvs. inte delas ut till aktieägarna. Vid återinvesterad vinst ökar det egna kapitalet. Givet att skuldsättningen inte ökar lika mycket leder det till en ökad soliditet.
  • Företaget amorterar på sina skulder. Vid amortering av skulderna minskar skuldernas andel av balansomslutningen. Givet att det egna kapitalet inte har minskat lika mycket leder det till en ökad soliditet.
  • Ägarna tillför medel i företaget, t.ex. genom ett aktieägartillskott eller en nyemission. Om ägarna tillför medel till företaget ökar det egna kapitalet, givet att företaget inte går med en förlust som motsvarar beloppet med tillförda medel. Om skuldsättningen samtidigt inte har ökat lika mycket som ökningen av det egna kapitalet leder det även till en ökad soliditet.

Hur minskar soliditeten?

Ett företags soliditet minskar om:

  • Företaget går med förlust. Vid förlust minskar det egna kapitalet. Givet att skuldsättningen inte minskar lika mycket leder det till en lägre soliditet.
  • Skuldsättningen ökar mer än det egna kapitalet. Det leder till att andelen eget kapital av balansomslutningen minskar, vilket leder till en lägre soliditet.

Hur hög soliditet bör ett företag ha?

Den genomsnittliga soliditeten varierar från bransch till bransch. För svenska företag var den 43.3% 2017. För industriföretag var motsvarande siffra 47.0% och för tjänsteföretag 40.9% (källa: SCB).

Det är svårt att ge ett generellt svar på vilket soliditetsmål ett företag bör ha eftersom det beror på den optimala kapitalstrukturen (dvs. mixen av eget kapital och främmande kapital) för varje enskilt företag. Det är emellertid vanligt med ett soliditetsmål på 30-50%. Om du vill jämföra ett företags soliditet med andra företag i samma bransch kan du använda dig av SCB:s funktion för branschnyckeltal.

 

Scroll to Top